Bijna vier procent van de Nederlanders zet op Prinsjesdag de televisie aan. Niet om te luisteren naar de troonrede, maar voor een ander onderdeel van het circus: wat doet/zegt/draagt koningin Máxima dit jaar? Volgens cijfers van RTL Nieuws is het voor duizenden dé reden af te stemmen op Prinsjesdag.
De rijtour, troonrede, balkonscène… Je moet het maar kunnen: koel blijven als er zoveel ogen op je gericht zijn. Het lijkt alsof het de koningin allemaal redelijk gemakkelijk af gaat.
Wat kunnen we van haar leren als je zélf in de spotlights staat tijdens een presentatie aan een grote klant, vragenuur tijdens de boardmeeting of speech tijdens de bruiloft van een familielid?
1. Wees een ’talking heart’ en neem de tijd
“Ik zie Máxima echt als een enorm warme en open persoonlijkheid,” vertelt Pauline van Aken, presentatie- en communicatiespecialist, presentatrice, stem en auteur van boeken als Durf, leer en presenteer. “Dat merk ik aan de manier waarop ze vragen beantwoordt, dat doet ze heel vrij, met gevoel en ondersteunende lichaamstaal. Nederlands is niet Máxima’s moedertaal, toch durft ze de tijd te nemen om haar gevoel te verwoorden.”
“Ze is een echt talking heart. Talking heads zijn in hun hoofd al bezig met het volgende, waardoor de boodschap al snel gekunsteld overkomt.” Iets waar Van Aken in haar trainingen met politici, CEO’s en presentatoren op let. “Zorg dat je in dialoog blijft met je publiek. Een monoloog houden werkt gewoon niet, dan komt je boodschap niet over.”
2. Gebruik je handen
“Toen ik haar laatst in een interview zag, gebruikte Máxima haar handen gek genoeg niet. Volgens mij had ze haar handen zelfs op haar rug. Communiceren doe je met je hele lichaam en ondersteunt je boodschap. Hierdoor kunnen mensen veel beter begrijpen wat je bedoelt,” legt de presentatiecoach uit. Zelf denkt ze dat iemand het koningspaar had aangemoedigd om de handen niet te gebruiken. “Doe het wel, anders kom je zo stijfjes over.”
3. Durf de grenzen van de dresscode op te zoeken
Leerden we Máxima kennen als kroonprinses met een enorm modegevoel, na de troonswisseling werden haar outfits wat meer ingetogen. De leren rokken en torenhoge Louboutins verdwenen in de kast en de blonde lokken werden steeds vaker opgestoken. Inmiddels heeft ze weer iets meer lol met haar kledingkast en durft ze de grenzen op te zoeken van wat ‘gepast’ is. Meer kleur, dessins en rijke materialen.
4. Ken je klassiekers
Máxima steekt niet onder stoelen of banken dat het merendeel van haar outfits afkomstig is van het Belgische modehuis Natan, dat ze graag in Nederland woonachtige ontwerpers support (Taminiau en Iversen zijn favoriet) en steeds vaker voor ensembles die recht van de internationale catwalks af komen gaat (Valentino! Bottega Veneta!). Ontdek wat je favoriete merken zijn en wees niet bang om te investeren in een paar mooie stukken voor speciale gelegenheden (zie ook punt 9).
5. Focus op je ademhaling
Vroeger kon Máxima nog weleens een hoge, oppervlakkige adem hebben, waardoor haar stem ook hoger klonk. Inmiddels heeft de koningin geleerd hoe ze ontspannen en vanuit haar buik kan ademen tijdens het spreken. Van Aken: “Zeg bijvoorbeeld ook geen ‘uh’ tijdens je denkpauze. Zorg juist dat je op deze momenten adem pakt.”
6. Maak een connectie met je publiek
Het is belangrijk om mensen écht aan te kijken tijdens een presentatie, claimt Van Aken. “Máxima zíet mensen, ze staart ze niet aan.” Volgens de coach is het goed om af te wisselen tussen mensen die je in hun ogen aankijkt. Je verhaal wordt automatisch persoonlijker, omdat je hiermee ook onbewust je stemgebruik aanpast.
7. Geef je grenzen aan
Je wordt overrompeld door een vraag uit het publiek of tijdens een interview verleid om een uitspraak te doen die je eigenlijk niet wilt doen. “De koningin is heel goed in de bal terugkaatsen. Vaak willen we degene die de vraag stelt té graag pleasen met een antwoord.” Dat hoeft dus helemaal niet, stelt Van Aken. Zo kreeg Willem-Alexander laatst drie vragen tegelijk gesteld. Zijn reactie: “Op welke vraag wil je het eerste antwoord?”
8. Trek iets aan waar jij je lekker in voelt
Je hoeft je niet compleet in het nieuw te hijsen voor een belangrijk event, trek liever iets aan waar jij je zelfverzekerd in voelt. De geliefde Zara-cape uit 2011 maakte het afgelopen jaar nog een comeback tijdens Koningsdag en tijdens een bezoek aan New York droeg ze dezelfde zilverkleurige jurk tijdens het uitreiken van de Appeltjes van Oranje. Een kwestie van slim plannen. Ter illustratie: in 2012 werd Máxima in 154 verschillende outfits gefotografeerd. Daarvan waren er 54 nieuw, de overige honderd had ze ooit al gedragen, stelt een artikel in het Reformatorisch Dagblad.
9. Durf humor te hebben
Van Aken: “Veel mensen gaan de mist in, omdat ze bang zijn om iets verkeerd te zeggen en de controle te verliezen. Je moet eigenlijk helemaal niet de controle willen hebben. Ik snap het wel: je wil je presentatie graag goed doen, maar probeer de controle los te laten en ontspannen te blijven. Hierdoor zal je ook meer zelfvertrouwen hebben.” Als Máxima ergens in uitblinkt, zo meent de coach, dan is het humor gebruiken: “Dat zet ze zó goed in. Door je te ontspannen en humor te gebruiken, krijg je veel sneller een mooi gesprek of boeiend verhaal.”
10. Stick to your own story
Natuurlijk is Máxima inmiddels een meer geoefend spreker, maar dat ook zij last heeft van zenuwen staat volgens Van Aken buiten kijf. “Toen Máxima en Willem-Alexander net samen waren, praatte ze zo vrijuit en enthousiast. Ik denk dat ze daarna is terug gefloten en meer in het stramien van het koningshuis is geduwd. De afgelopen jaren kon Van Aken zien dat ze die spanningen weer heeft leren loslaten.” Volgens Van Aken is er één ding het belangrijkste: “Máxima heeft natuurlijk veel hulp (gehad) van allerlei experts, maar blijf bij je eigen, persoonlijke verhaal en probeer dat over te brengen.”
Foto's: ANP